София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Семерджиев: Няма как да обучаваме артисти онлайн, може да отложим семестъра в НАТФИЗ

По думите му антигенното тестване при влизане в културна институция е невъзможно
23 сЕвроком 256

Ако ситуацията с разпространението на коронавируса продължава да се влошава, е възможно да се стигне до частично отлагане на семестъра в НАТФИЗ. Направихме го миналата учебна година, имаме готовност да го направим и сега. Това заяви ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев пред Нова тв.

В момента част от занятията са изнесени навън, докато времето го позволява. 

"Не е възможно да обучаваш бъдещи актьори, кинорежисьори и оператори онлайн. Преподаването на актьорство онлайн е почти невъзможно, освен, ако не става дума за някакъв монолог. 99% от театъра е контакт, ако с вас играем Ромео и Жулиета няма как да сме на 2 метра дистанция. В киното дистанцията пък е невъзможна", коментира проф. Семерджиев.

Според него няма как зрителите да минават на антигенни тестове преди да влязат в театъра. Такава идея има министърът на културата Боил Банов.

"Представете си, че в салона е разрешена публика до 250 човека. Колко време ще си правят тестове преди да влязат? Трябва да дойдат 5 часа по-рано. Това означава да затворим театрите, без да казваме, че ги затваряме", смята проф. Семерджиев.