София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Прокуратурата откри огромна колекция от старинни предмети

Задържани са шестима души
8 сОбщество 164 Златина Петкова

Шестима души са задържани при специализирана акция на МВР и прокуратурата в Плевен. Иззети са антични монети и старинни предмети с вид на културно - исторически ценности, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Акцията е преминала под ръководството на Окръжната прокуратура. В колекцията има над 60 предмета с вид на антики и седем металдетектори, открити в частни домове в селата Гиген и Искър.

В дома на 50-годишен от Гиген са намерени металдетектор, метални монети с надписи и изображения на глави на мъже, фрагмент от камбана, 34 други монети. Намерени са страници от каталог с описание на на римски монети и артефакти, книга за скулптурни паметници, фрагменти и други предмети с археологически характеристики.

В дома на друг жител на Гиген - 46-годишен, са открити металдетектори, три метални къса с изображения на глави на мъже, 13 метални къса с белези на артефакти.

На трети адрес, обитаван от 39-годишен, в Гиген, са установени металдетектор и каменно парче.

От четвърто и пето жилище - на 35-годишен и 47-годишен, са иззети металдетектори. В село Искър, в дом на 39-годишен, са открити металдетектор, книга за римски монети и техните стойности.

За предполагаемите археологически ценности ще бъде назначена експертиза. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 277 от НК.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!