София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА

КЪМ МОМЕНТА УЧАСТИЕ СА ЗАЯВИЛИ 1000 ДУШИ

7 годиниОбщество 103 Боряна Райчева

Предложението за прехвърляне на пенсиите стана повод за напрежение както между ГЕРБ и Реформаторския блок, така и в обществото. Ето защо в социалните мрежи се готви протест, който е насрочен за утре.
Протестът е срещу „скритата национализация на пенсиите“ и се организира под наслов: „Да кажем „не“ на кражбата!“.
Часът в който ще се състои е 18.00 часа, а мястото -  пред Министерски съвет. Към момента участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

На страницата на протеста във фейсбук „Да кажем „не“ на кражбата!“ е написано следното:

„На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани.

Да кажем "не"! "