София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Психотерапевтът Мадлен Алгафари със съвети срещу паниката, породена от COVID-19

По думите й дори през една настинка човек минава по-трудно, ако е потиснат
15 мЕвроком 688

Проблем има, но през лупата на интернет и телевизията той паникьосва изключително много хора, посочи  психотерапевтът Мадлен Алгафари пред bTV, коментирайки пандемията от COVID-19.  

„Когато боледуваме, зависи от емоционалното и менталното ни състояние как ще болeдуваме. Огромната лупа на страха при всички положения увеличава броя на тежко боледуващите и дори на починалите“, отбеляза психотерапевтът.

По думите й дори през една настинка човек минава по-трудно, ако е потиснат.

„Стойте в къщи, ако искате, намерете си приятно занимание – танцувайте, пейте, чистете си къщата, обаждайте се на любими хора, четете интересни книги, пуснете си любимата музика, стойте по-дълго под душа. Започнете нещо ново, които никога досега не сте правили – това е едно много ценно разковниче, което може да върне спокойствието и се нарича „тук и сега“. Върху големия радиус човек не може да има контрол, но в „тук и сега“ имаме избор, както и контрол“, посъветва Мадлен Алгафари.

За случая в Сандански, при който майка уби децата си, тя коментира, че може да е резултат от психотично състояние – т.е. когато  е променено състоянието на съзнанието, когато тя не е ориентирана и не знае какво извършва.

„Възможно е да е много тежко депресивно състояние, когато имаме т.нар. „разширено самоубийство“ – когато убиваш близките си, за да ги спасиш и след това продължаваш със себе си. Понякога и при епилептични състояния има помрачаване на съзнанието и се наблюдават много тежки агресивни пристъпи. При всички случаи има променено състояние на съзнанието“, отбеляза психотерапевтът Мадлен Алгафари.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/11/21/psihoterapevt-za-covid-krizata-zapochnete-neshto-novo-jiveite-tuk-i-sega.470563