София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радев: Необходим е мирен изход от ситуацията в Близкия изток

Президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност

13:11 ч. 09.01.2020 г.Политика 52

Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента е загрижен във връзка със ситуацията в Ирак и региона. Това стана ясно от изявлението на държавния глава Румен Радев след заседанието.

Страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, подчерта президента. Според родните политици изходът от ситуацията може да се търси по мирен път и чрез дипломатически средства.
С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки:

Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.

Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.

Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.