София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

РИА НОВОСТИ: ЕС е абсолютно неспособен да се справи с пандемията

"Обединена Европа просто не съществува"
1 годинаПолитика 52 Мирослав Митков

За първи път в своята история Европейският съюз прекрати Пакта за стабилност и растеж. Това е основният документ за еврозоната, съдържащ две основни финансови изисквания за членовете на ЕС : дефицитът на държавния бюджет не е повече от три процента от БВП, а публичният дълг е под 60 процента от БВП.

Икономическият и финансов съвет на ЕС предприе такава драстична мярка в светлината на предвидените тежки последици за икономиката на ЕС поради пандемията на коронавируса . В момента Европейската комисия през 2020 г. очаква спад от един процент. Според някои хора обаче в Брюксел се разглежда много по-мрачен сценарий, който предвижда спад от 2,5 процента, както и рязко увеличение на безработицата. Освен това, според източници, тази оценка може да се окаже прекалено оптимистична, тъй като няма яснота колко дълго ще се влачат карантината и други ограничителни мерки.

Както и да е, очевидно е, че за да подкрепят икономиката и социалната сфера, държавите ще трябва да поемат нови много сериозни дългове, за които те прекратиха финансовите изисквания, общи за Европа.

Заслужава да се отбележи, че определената рамка от много членове на ЕС отдавна не е спазена, особено по отношение на публичния дълг. По време на глобалната криза през 2008-2009 г. няколко държави (главно от Южна Европа) не се погрижиха за бюджетната дисциплина и изразходваха трилиони евро, за да спасят банковия си сектор. Това се превърна в неконтролирано увеличение на заемите и постави Италия, Испания, Ирландия и други страни на ръба на неизпълнението. Най-трудното, както знаете, беше в Гърция.

Въпреки това ЕС никога не се е оттеглял официално от собствените си правила. Това само по себе си доказва колко мрачни, според европейските бюрократи, са настоящите перспективи.

Времената обаче са такива, че решението на Брюксел изглежда не толкова проявление на волята за преодоляване на труден период, колкото официално признаване на собствената безпомощност и още едно доказателство за тежката криза на европейското единство.

Епидемията разкри абсолютната неспособност на европейската бюрокрация да действа при критични обстоятелства. Цялата отговорност бе изцяло на плещите на националните власти. И първоначалната надежда на някои правителства, в частност на италианските, за подкрепа от ЕС, забави приемането на необходимите мерки и изостри ситуацията.

Още по-лошото: стъпките, предприети от държавите, предизвикаха множество конфликти, включително и най-скандалния. Западният печат е пълен с взаимни упреци и открито изразени оплаквания, които очевидно ще се помнят дълго време. И все пак икономическата криза удря само портфейла и тук са възможни различни подходи към идеологията на европейската солидарност, за които се говори толкова много през последните десетилетия. Но мълниеносното отхвърляне на високите хуманистични идеи по време на мор, много бързо поставят точки върху тяхната искреност.

През последните седмици светът видя много. И пренебрегвайки искането на Италия да активира европейския механизъм за гражданска защита за доставка на медицинско оборудване и лични предпазни средства. И отказът на европейците да споделят със съседите си безплатни медицински заведения. И най-строгата забрана за износ на медицински предпазни средства, консумативи. И дори задържането на стоки, предназначени за други държави.

Най-шумните тук, разбира се, бяха насмешките на чехите, прихващащи хуманитарна помощ с 680 хиляди маски и 28 хиляди респиратори от Китай до Италия и незабавно я разпространиха в съответствие със собствените си нужди. Шумът се увеличи толкова силно, че чешките власти трябваше да се извинят и да компенсират италианците за загубата.

Те се оплакват от възмутителното поведение на съседите на Европа, включително Швейцария, която не е член на ЕС.

През последните дни ситуацията започна да се измества към по-добро, по-специално Германия сега приема пациенти от Италия и френски Елзас. Очевидно започна да се стига до ръководството на европейските държави, че всичко това изглежда абсолютно неприлично - особено на фона на помощта, оказана от най-„нецивилизованите“ страни на най-страдащата Италия.

Видеоклипът на външния министър на страната Луиджи Ди Майо от летището, където са разтоварени самолетите на руските аерокосмически сили, доставящи военни медици и оборудване, необходимо за борба с епидемията, събра четири милиона гледания и повече от 50 хиляди публикации във Facebook (към момента на писането). А от останалите 100 хиляди коментара значителна част са много недобрите думи на италианците към съседите, ЕС и самата европейска „солидарност“.

Така новите мерки и решения не променят същността на случващото се. През последните седмици стана ясно, че обединена Европа просто не съществува - нито емоционално, нито институционално.

Оригиналната статия може да прочетете ТУК

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!