София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РОЙТЕРС: Китай обещава инвестиции в бедната Сиера Леоне

Президентът на Сиера Леоне е на посещение в Пекин

1 месецПолитика 5 Катерина Найденова

Китайският президент Си Дзинпин обеща да насърчи китайските фирми да инвестират в богатата на минерали, но икономически затруднена Сиера Леоне, като част от дългосрочния стремеж на Пекин да задълбочи икономическите и политическите си връзки с Африка.

"Китай винаги е разглеждал сътрудничеството с африканските страни като крайъгълен камък на външната си политика", каза Си пред президента на Сиера Леоне Джулиус Маада Био в Пекин в сряда.

"Отношенията със Сиера Леоне са "модел на единство и сътрудничество" за други африкански държави", добави Си.

Био, който придружава по време на пътуването си своите министри на финансите и минното дело, се надява да привлече повече китайски фирми в западноафриканската държава и да осигури инвестиционни обещания за подобряване на лошата инфраструктура.

Очаква се ангажиментът на Китай с африканските държави да придобие по-голям фокус през 2024 г. след премахването на строгите ограничения на COVID-19 и повторното отваряне на границите му за света.

От началото на 2023 г., азиатсйата страна повиши дипломатическите си отношения с Етиопия, Замбия, Бенин, Демократична република Конго и Габон на континент, чиито природни ресурси отдавна са привлекателни за страната. Китай също се стреми да разшири своето геополитическо влияние.

Си каза, че ще подкрепи стремежа на Африка да индустриализира и модернизира своя селскостопански сектор. Китайски фирми са инвестирали 6,4 милиарда долара в Сиера Леоне от 2010 г. насам, предимно в метали.

През декември Сиера Леоне подписа договор с китайски фирми за изграждане на 8-километров мост, пресичащ реката, разделяща столицата Фрийтаун от главното летище на страната, на приблизителна цена от 1,5 милиарда долара.

Фрийтаун се бори да убеди чуждестранните кредитори, че може да обслужва всеки дълг, който може да поеме, въпреки че се нуждае от ново финансиране за възстановяване след 11-годишна гражданска война, която приключи през 2002 г.

Фрийтаун дължи на Пекин около 78 милиона долара.

 

Снимка: БГНЕС