София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия е създала заплаха за гражданската авиация на Израел

Израел обвини Москва в GPS-саботаж

14:04 ч. 29.06.2019 г.Политика 29

Израел обвини Русия в "GPS саботаж". Гражданската авиация на Израел е пострадала от широкомащабни GPS смущения. Сигналът от руските радиоелектронни бойни станции не може да мине през планините, разделящи Тел Авив от Сирия, смятат някои експерти. Други считат, че руските военни са изключили навигацията над Израел.
В петък руският посланик в Израел Анатолий Викторов заяви, че съобщенията за евентуалното участие на Русия в GPS навигационните неизправности на международното летище Бен-Гурион в Тел Авив не са верни.
Властите в Израел съобщават, че в рамките на три седмици са засечени невиждани неуспехи в GPS навигацията. Вестник Haaretz пише, че много израелски пилоти съобщават за загуба на сателитен сигнал по време на полета. Проблемите се случват само през деня и „не излагат на риск пилотите или пътниците“.
Израелските власти са уверили, че са коригирали процедурите за кацане на въздухоплавателните средства и няма да допуснат нито една аварийна ситуация. Националният летищен орган на страната съобщи, че проблемът е засегнал цялото въздушно пространство на страната, всички специализирани служби са изпратени да търсят причините.
Израелските военни смятат, че отговорността за проблемите е на Русия. Те също така заявиха, че същите проблеми срещат самолети в Ларнака в съседен Кипър.
Това не е първият случай на обвинения срещу Русия във връзка със "заглушаването" на GPS - през февруари норвежкото разузнаване също заяви, че Русия е създала заплаха за гражданската авиация чрез "потискане" на сигналите от глобалната GPS навигационна система.