София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия и Украйна готвят мащабна размяна на затворници

24-мата украински моряци може да бъдат освободени

15:26 ч. 16.07.2019 г.Политика 14

Русия и Украйна подготвят голяма размяна на затворници, сочат изявления на служебни лица от двете страни, цитирани от Ройтерс и АП.

Руският заместник-външен министър Григорий Карасин заяви пред журналисти в Москва, че се обсъжда размяната на задържаните в Керченския проток през ноември миналата година 24-ма украински моряци. Те се намират в следствен изолатор в Москва и на всички е предявено официално обвинение в "незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация, извършено от организирана група".

Украинската генерална прокуратура съобщи, че е вероятно руски журналист, задържан в Украйна, да бъде освободен.

В Киев пристигна на посещение руският омбудсман и официална руска представителка по правата на човека Татяна Москалкова и води разговори относно задържаните руски граждани в Украйна. На съвместен брифинг с украинската си колежка Людмила Денисова след срещата им тя каза, че в момента се извършва предварителна работа по уточняване на списъците на задържаните и в двете страни. Според Москалкова в този списък фигурират 50 руски граждани, като 27 от тях се намират в места за лишаване от свобода. Според Ройтерс Русия държи десетки украински граждани, а сред разменените може да бъде и украинският режисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвинение в тероризъм.

Една от целите на посещението на Москалкова в Киев бе и да участва в поредното съдебно заседание по делото срещу главния редактор на РИА "Новости Украйна" Кирил Вишински, но то бе отложено.

Украинският политик Виктор Медведчук, който оглавява проруската опозиция в Украйна, каза пред Ройтерс, че размяната на затворници между двете страни е въпрос на дни.

"Зависи от политическата воля на украинския президент Зеленски. Ако е налице такава воля, преговори са възможни и съм уверен, че може да се постигне съгласие (за размяна)", каза Медведчук. 

При първия си телефонен контакт миналата седмица двамата президенти са обсъждали и размяна на затворници. Зеленски освен това предложил на Путин да се срещнат на неутрално място - в беларуската столица Минск. При предишния украински президент Петро Порошенко двете страни разговаряха в присъствието на представители на Германия и Франция (т.нар. Нормандски формат), отбелязва Ройтерс.
Зеленски предложил на Путин разширяване на този формат, с включването на САЩ и Великобритания, но според Медведчук това е нереалистично и представлява "предизборен пиар". Той смята, че среща между Зеленски и Путин е необходима възможно най-скоро.

Според Медведчук руският президент уважава Зеленски, но изчаква да чуе неговата позиция относно разрешаването на конфликта в Донбас и възстановяването на двустранните отношения.