София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия разследва казуса с Боширов и Петров

До дни разкриват самоличността и на втория заподозрян по случая „Скрипал“

Русия разследва казуса с Боширов и Петров

До дни разкриват самоличността и на втория заподозрян по случая „Скрипал“

2 годиниПолитика 25 Боряна Райчева


Самоличността на втория заподозрян по случая „ Скрипал“, известен като Александър Петров, ще бъде оповестена през следващите 7-10 дни. Това съобщи The Times, цитирайки информация на лица, запознати с истинските имена на заподозрените в отравянето на бившия таен агент Сергий Скрипал и дъщеря му Юлия.

Анонимни източници, които разкриха самоличността на полковник Чепига, твърдят, че знаят истинското име и на Александър Петров и планират да го направят публично достояние до няколко дни, отбелязва вестникът.

Разследване, проведено с британската инициативна група Bellingcat и позоваващо се на източници, които разполагат с достъп до секретна информация, разкри самоличността на  представящия се като Руслан Боширов. Той всъщност е 39-годишният Анатолий Чепига. Британската група дори твърди, че лично Путин бил наградил преди години Боширов, за когото руснаците в момента посочват, че бил най-обикновен цивилен гражданин.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, обеща пред репортери, че информацията в медиите, че Руслан Боширов бил служител на военното разузнаване, ще бъде проверена. „Без съмнение, ние ще проверим информацията за този военнослужещ, ще проверим списъците на наградените“, каза Песков пред репортерите.

Същевременно стана ясно, че лично Путин е разпоредил вътрешно разследване на скандала около Руслан Боширов и Александър Петров. Той искал да се разкрият причините Русия да бъде замесена в случая.