София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руският посланик: Предстои визита на Сергей Лавров в България

След нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка
19 сЕвроком 2340

Това, което наричате “дипломатическо напрежение”, не може да окаже сериозно влияние върху целия спектър на многостранното ни сътрудничество. Това са по-скоро епизодични, неприятелски нападки, чийто инициатор и бенефициент, убеден съм, далеч не е България. Тази година е по-коректно да се говори за негативни последици от пандемията COVID-19, които са наистина чувствителни и засягат почти всички страни по света. Сложната епидемиологична обстановка е внесла изменения и в практиката на междудържавното общуване. Наложи се да бъдат отсрочени голям брой мероприятия, форуми и посещения. Това обаче не означава, че постъпателното развитие на руско-българския диалог, включително на високо и най-високо равнище, е напълно спряно. Това заяви руският посланик в България Анатолий Макаров пред "24 часа". 

На 8 януари в Истанбул се състоя срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, през февруари и март нашият президент проведе телефонни преговори с българския държавен глава Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов. През април двустранния и международния дневен ред обсъдиха по телефона министрите на външните работи Сергей Лавров и Екатерина Захариева. Преди два месеца заместник министър-председателят и министър на туризма на България Марияна Николова посети Москва, където взе участие в туристическия форум. На 3 март отбелязахме 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. В празничните чествания в чест на загиналите герои на Руско-турската война (1877-1878) на връх Шипка участва председателят на Групата за сътрудничество с Народното събрание в Съвета на Федерацията Василий Иконников. На следващия ден той проведе среща с ръководството и членове на Групата за приятелство “България-Русия” в Народното събрание. За съжаление, епидемията доста силно се е отразила върху икономическите отношения между Русия и България. Показателите на двустранния стокообмен демонстрират отрицателна динамика – минус 17% през януари-юни спрямо съответния период на 2019 г. Въпреки обективните трудности обаче сме настроени да продължим работата заедно с нашите български партньори с цел максимално да използваме търговския ни потенциал", коментира Макаров. 

"Руските туристи винаги много топло се отнасят към България. В периода 2016-2018 г. те бяха над половин милион всяка година, а Русия беше сред лидерите по този показател. Да не забравяме и за хилядите мои сънародници, които са собственици на имоти по Българското Черноморие. По разбираеми причини тази година е провалена за туристическата индустрия. България е суверенна държава и самостоятелно решава въпросите, свързани с осигуряване на собствената си безопасност. Какви коментари мога да давам тук? Убеден съм обаче, че високото качество и технологичното ниво на руския военно-промишлен комплекс никой няма да оспорва. Както знаете, редица държави - членки на НАТО, имат в арсенала си както американско, така и руско въоръжение. Това е въпрос на свободния избор на всяка една държава", казва още руският посланик.

"Посещението на държавен глава винаги е кулминационно събитие в двустранните отношения, което подчертава високото ниво на междудържавен диалог. То като правило съвпада с важно политическо мероприятие, предполагащо присъствие на първите лица. Сега на дневен ред е ответната визита на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в София по покана на г-жа Захариева. Имаме предвид, че пристигането в България на главата на МВнР на Русия ще се състои след нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка. Убеден съм, че личната среща на външните министри ще им позволи подробно да обсъдят актуалните въпроси на двустранните ни отношения и ще придаде допълнителен импулс на по-нататъшното ни сътрудничество", заяви Макаров.