София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

САЩ са съкратили доставките на снаряди за Украйна с повече от 30%

Според източник Украйна рискува да загуби позициите си на бойното поле "на много висока цена“

18 сВойна 309 Лазар Лазаров

Американските доставки на артилерийски снаряди за Украйна са намалели с "повече от 30%" от началото на операцията на Израел в Ивицата Газа миналия месец. Това съобщава телевизионният канал ABC News, позовавайки се на украински служител, пожелал анонимност.

"Имаме големи проблеми... Основните боеприпаси не пристигат“, твърди събеседникът на медията. Според длъжностното лице САЩ са намалили доставките на стандартните за НАТО артилерийски снаряди с "повече от 30%“, а доставките на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди са "около 60-70% от общите доставки“ към Украйна. В този контекст събеседникът на телевизията казва, че Украйна рискува да загуби позициите си на бойното поле "на много висока цена“. "Те [американски служители] ни казаха, че тази [подкрепа за Израел] няма да повлияе на ангажимента (от САЩ), но това се случи“, обобщава източникът на ABC News.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Киев в понеделник, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и министъра на отбраната на страната Рустем Умеров. По-късно Пентагонът обяви отпускането на допълнителен пакет военна помощ за Киев на стойност 100 милиона долара.

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, призна, че администрацията на САЩ е изразходвала около 96% от средствата, отпуснати по-рано за подпомагане на Украйна. Кърби подчерта, че липсата на по-нататъшна голяма помощ от САЩ би имала пагубен ефект върху отбранителните способности на Украйна.

Източник: Агенция "Фокус"

Снимка: БГНЕС