София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Съденият за корупция кандидат-президент на Бразилия Лула спечели изборите

Той не получи 50% и следва балотаж

26 мИзбори 2022 332 Ивана Иванова

Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва получи най-много гласове на произведения вчера първи тур на президентските избори в Бразилия. Лула обаче не премина прага от 50 процента и на 30 октомври ще се изправи на балотаж срещу настоящия държавен глава - десния популист Жаир Болсонаро.

Евентуалният балотаж може да засили още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка и четвърта демокрация в света. Освен това близките резултати се очаква да дадат силен импулс на Болсонаро, който изоставаше с 10-15 процента от Лула в проучванията, чиято достоверност оспори, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва беше съден по обвинения в корупция и пране на пари. Съдия от бразилския Върховен съд отмени всички присъди срещу бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, за да може да се да се кандидатира на президентските избори.

Съдията Едсон Фашин анулира присъдата на Да Силва за корупция, която през 2018 г. му попречи да се яви на изборите. Аргументът му е, че съдът в южния град Куритиба, който осъди Лула по четири дела, не е имал съответната компетентност. Фашин каза, че бившият президент трябва да бъде съден отново във федерален съд в столицата Бразилия.