София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сергей Станишев: В България смъртните случаи от COVID-19 са два пъти повече от средното

Коментар на председателя на ПЕС
6 мЕвроком 1270

COVID-19 беше политическият фактор на годината. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев по Дарик радио.

Той посочи, че дума на 2020 г. е пандемия. „Мисля, че няма нужда да бъда оригинален. Пандемия е в устата на всички“, каза още Станишев.

По думите му пандемията е изместила всичко.

„Тя стана факторът, който определи политическото поведение на всички. Не сам в политиката, това стана фактор, който определя живота на хората в огромна степен. Не само от гледна точка на здравето и притеснението, което имат огромна част от гражданите, но от гледна точка на икономиката. Несигурността на бизнесите, на работата, на доходите е ужасно и голяма депресия владее обществата в Европа", обясни Сергей Станишев.

Той отчете, че ПЕС от много години говори, че наред с националните програми за подкрепа на безработицата, трябва да има европейски. „България вече получава 500 млн. за да помогне сега по време на тази пандемия на хората, които са в риск или губят работа да не се случи това и да имат доходи. Това е нова политика, която стана реалност заради пандемията. Преди COVID-19 беше немислимо да се разговаря за общ европейски дълг“, допълни още Станишев.

Той посочи, че тежестта на тази икономическа криза е много по-тежка от кризата 2008 -2010.

„Не може по време на война, а това е една форма на война, като гледаме броя на починалите хора в България – два пъти повече от нормалното за последните месеци. Това показва тежестта на тази криза. Икономическите ефекти са толкова сериозни. Всеки бизнес го усеща. Всеки работещ човек го усеща. Да се робува на традиционни подходи, няма да свърши работа“, заяви Сергей Станишев.