София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Оставката на шефа на НЕК е личен акт"

Директорът на пресслужбата на БЕХ пред Евроком

"Оставката на шефа на НЕК е личен акт"

Директорът на пресслужбата на БЕХ пред Евроком

11 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Изпълнителният директор на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев подаде оставка, потвърдиха за Евроком от Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Председателят на борда на директорите на енергийния холдинг аргументира оттеглянето на Петър Илиев от поста с "лични причини".  

През последните няколко месеца името на Илиев беше замесено в редица скандали, а председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като "организирана престъпна група".

Сериозни претенции имаше и от други работодателски организации като Федерацията на индустриалните енергийни потребители в България. 

Според някои от работодателите, НЕК е продавала дневните излишъци на ток на "влиятелния бизнесмен с инициали Х.К.". Васил Велев после потвърди, че става дума за предприемача Христо Ковачки. 

"Оставката му е личен акт", коментира за Евроком и.д. директорът "Протокол и връзки с обществеността" на БЕХ Александър Църноречки.

Той отказа да каже дали съветът на директорите на БЕХ или министърът на енергетиката Теменужка Петкова са искали от Петър Илиев да си депозира молбата за оставка. 

Вижте повече във видеото