София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Сигнал за масови уволнения в Комисията за защита на потребителите

С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала
3 сПолитика 331 Николай Парашкевов

В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс, съобщиха от ведомството.

В него се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган.

Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото, допълват от Министерството на икономиката и индустрията.

В сигнала се твърди още, че само за първите 7 месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 години опит от Комисията.

Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

Министерството на икономиката и индустрията не може да потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП.

Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи.

С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината, заявяват от ведомството.

Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията.

С цел запознаване обществото с обективната истина се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на така наречения "райски газ".

Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП.

Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП и призовава институцията да я представи на обществото.

С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на така наречения "райски газ" изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци след разпоредените от предходния министър денонощни проверки, добавят от ведомството.

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на пиар имиджа на една или друга политическа фигура.

Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни пиар акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията, се посочва още в съобщението на министерството.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!