София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СКАНДАЛНО: Пияни служители и хора в безпомощно състояние в Дома за хора с умствена изостаналост

"Те си обикалят из двора, много от тях са в беззащитно състояние"

11 дниОбщество 7

Пияни служители и хора в безпомощно състояние откри полицията в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. В петък следобед кметът на Горна Оряховица, служители на общината и полиция влизат в Дома. Проверяващите се натъкват на стряскаща гледка.

"Те си обикалят из двора, много от тях са в беззащитно състояние, някои легнали по земята, други си събули гащите. Гледката беше потресаваща", сподели Николай Рашков.

Незабавно на служителите е направен тест за алкохол с дрегер. Пробата на трима от служителите е положителна, като тази на фелдшера отчела 1,71 промила.

"Не смятам, че в това състояние той може да полага някакви грижи за хората. Другите бяха служители по поддръжката, които се оправдаха, че на обяд пили по една бира. За тях ще има забележка, другият трябва категорично да бъде дисциплинарно уволнен", заяви кметът на Горна Оряховица.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. И преди е имало сигнали, дори съмнения за злоупотреби с парите на домуващите, каза още Николай Рашков.