София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Смениха председателя на КФН Карина Караиванова

Тя заменя Калин Митрев в ВБВР от март догодина
пропускане

Смениха председателя на КФН Карина Караиванова

Тя заменя Калин Митрев в ВБВР от март догодина

1 годинаОбщество 26 Боряна Райчева


Министерски съвет смени днес най-високоплатения държавен служител в България – председателят на Комисията по финансов надзор Карина Караиванова. Освен че взимаше рекордната за България заплата над 13 хил. лева, тя имаше две години от началото на мандата си и ключов контрол върху всички финансови операции и бизнеси за милиарди – банкови и застрахователни.

На днешното си заседание правителството реши тя да замени съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, като представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението влиза в сила от 1 март 2019.

"Заявявам, че ще продължа да изпълнявам принципно и енергично задълженията си като председател на КФН до окончателното решение по издигнатата кандидатура", каза Караиванова официално изявление, разпространено от пресцентъра на КФН.

Който и да наследи Караиванова на поста председател на КФН, той ще доизкара нейния 6-годишен мандат, който приключва през юли 2022 г. Към момента властта все още няма номинации, като най-приемлива към момента според източници от правителството и от сектора изглежда тази на бившия директор на НАП Бойко Атанасов, който в момента е зам.-председател, отговарящ за инвестиционния надзор. Ако изборът се спре на него обаче, това ще осначава търсене на човек за освободения от него пост.

Оттеглянето на Караиванова идва насред важни законови и регулаторни промени, което може да внесе сътресения. В момента КФН е част от подготовката за влизане на България в Банковия съюз и на лева в еврозоната.

От пресцентъра на Комисията днес публикуваха информация, че Караиванова ще съди сайта Pik.bg за клевета, обида и уронване на престижа. В статията пишат, че Караиванова използва служебен автомобил за лични цели.

"В публикация от днес на споменатия сайт се повтарят твърдения, които отдавна бяха опровергани. Въпросната публикация няма нищо общо с истината и съдържа груби манипулации и откровени лъжи. Всеки читател сам може да направи извод доколко е достоверна информацията в тази публикация, след като научи, че показаната „като част от автопарка на КФН“ луксозна кола никога не е била използвана от председателя или който и да е служител на комисията. Показаната кола принадлежи на съпругата на известен български спортист, който живее близо до сградата на КФН." добавят още от пресцентъра.