София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Спецпрокуратурата: Иван Тодоров отказва съдействие

Шефът на "ТАД груп" беше задържан във вторник

17:55 ч. 31.07.2019 г.Правосъдие 23

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров отказва да съдейства на органите на реда и не иска да предостави пароли за компютрите, които са иззети по време на акцията. Това стана ясно по време на брифинг на специализираната прокуратура.

"От страна на лицата, които са приведени към наказателна отговорност тези данни са дадени на различни сайтове. В материалите по делото две седмици преди датата на задържане на първия обвиняем, данни са били предоставени на сайта „Биволъ”. Съдържат се данни, че е имало скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ”, каза още прокурорът.

Прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм” в СП обяви, че мярката се гледа при закрити врата, тъй като голяма част от доказателствата касаят националната сигурност. Тя каза още, че от направени разпити на служители на НАП е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на МПС-та и други лични данни на над 5.1 милиона българи.

Друго, което стана ясно е, че хакерите са се опитали да въздействат на сървъра на "Поливни системи" пред Народното събрание. Целта била когато някой мине да ги пуснат, за да всеят смут.