София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Спират продажбата на къщата на Яворов

Къщата-музей ще бъде придобита от държавата

Спират продажбата на къщата на Яворов

Къщата-музей ще бъде придобита от държавата

2 годиниКултура 2 Боряна Райчева


Публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов на столичната ул. „Раковски“ 136 ще бъде спряна, докато няма становище на съда по казуса. За целта днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на търга. Това съобщи собственикът на къщата Васил Панчев по бТВ.

По думите на частния съдебен изпълнител Валентин Василев, трябва да се представи обезпечителна заповед по надлежния ред и по най-бързия начин продажбата ще бъде спряна.

Същевременно заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов съобщи пред Нова телевизия, че институциите са постигнали съгласие за придобиването на сградата на музея от Столична община или от държавата.

Предстои да се съгласува точният юридически механизъм, по който ще стане това, но целта е сградата да се стопанисва от Националния литературен музей в партньорство със Столична община. Чобанов се надява до Нова година казусът да бъде решен. Според него реституцията на тези сгради не е трябвало да се случва, като по подобен начин се развивал въпросът и с къщата на Христо Смирненски.

Търгът е насрочен за 16 ноември, но ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител. До тук се е стигнало след като имотът е бил ипотекиран няколко пъти от предишни собственици, а кредитът не е бил редовно обслужван. Министерството на културата води преговори за замяна на имота, за да стане къщата държавна собственост, но заради ипотеките замяната не можа да бъде осъществена. 

Къщата на Яворов става музей през 1963 г. Една година от живота на Пейо Яворов и Лора Каравелова минава в тази къща на столичната улица „Г.С. Раковски“. Едни я определят като най-щастливата, други като най-трагичната заради нощта, в която Лора се прострелва, а Яворов я последва, но неуспешно – той ослепява.