София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Ставрев, ДБ: Възможно е скоро да има още по-високи сметки и повече аварии на парното в София

"Плачевното управление на “Топлофикация - София” е причина за тежкото финансово и експлоатационно състояние на дружеството"

19 сОбщество 274

Плачевното управление на “Топлофикация - София” е причина за тежкото финансово и експлоатационно състояние на дружеството и може да доведе до още по-високи сметки и повече аварии на парното в столицата.

Тезата разви общинският съветник от “Демократична България” в София Симеон Ставрев, след като днес управляващите от ГЕРБ одобриха бизнес плана на “Топлофикация” за 2023 г., който предвижда загуба от 145 милиона лева.

Ставрев допълва, че “Топлофикация” е обект на проверка от енергийния регулатор заради необосновано високите сметки за парно, получени от потребителите през април.

“Лошото финансово и експлоатационно състояние на “Топлофикация - София” се дължи изключително на лошото управление на дружеството”, заявява общинският съветник.

Той изтъква, че дружеството продължава да купува газ от “Булгаргаз”, вместо да осигури по-изгодна цена на терминалите за втечнен газ или на навлизащия на българския пазар азерски газ.

Според общинаря въпреки удвояването на разходите по инвестиционната програма от 80 млн. лв. през 2022-а на 164 млн. лв. през 2023-а, никой не говори за увеличаването на мощностите за производство на ток.

“Не разбирам как “Топлофикация - София” за поредна година стига до загуба предвид рекордното поскъпване с 38.93% на цената на парното за битовите потребители през последната година”, отбелязва Ставрев.

Той изтъква още поевтиняването на газа, увеличението на производството на топлинна енергия и приходите от нея, както и намалението на оперативните и променливите разходи като предпоставки “Топлофикация - София” да не генерира значителни финансови загуби за поредна година.