София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Стоян Мирчев: Изключването на Гергов е заради системни нарушения

Той коментира и предстоящите избори
5 сПолитика 226 Мирослав Митков

”За нас всички дати за избори, които са в конституционно устроения срок, са възможни. Ние сме готови за избори. За нас е важно датата да бъде съобразена с това здравето на хората да не бъде застрашено.” Това заяви депутатът от ”БСП за България” Стоян Мирчев пред БНТ.

Той бе категоричен, че с машинното гласуване се получават чисти протоколи без грешки:

"Смесеното гласуване още повече ще затрудни комисиите и хората, които броят. От една страна ще трябва да отчитат вота на машините, но от друга страна и вота от урните. Тук пак се появява опасността от сгрешени протоколи. Сгрешените протоколи са моментът, в който се правят най-тежките фалшификации в изборния ден".

Мирчев коментира инициативата на БСП за разговори с политически сили, непредставени в Народното събрание: "Готови сме да си сътрудничим с всеки, който иска честни и прозрачни избори, да защитим демокрацията. Изборите са защита на демокрацията. Изборите са фундаментът на изграждането на демокрацията. За съжаление, в последните 10 години този фундамент се опорочава с всеки следващ избор все по-тежко".

Социалистът подчерта, че често няма наказани за това, а държавата си затваря очите за порочни практики, свързани с изборните дни. Мирчев каза още, че защитата на демокрацията не е задължение на една партия, а на всички граждани.

По темата за изключването на Георги Гергов от БСП, Стоян Мирчев разясни, че е била свикана работна група, която е посетила всички организации в Пловдивско и днес е изнесла обстоен доклад по време на заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

"Смея да твърдя, че наистина има нарушения, посочени в този доклад и има основание за това решение на Изпълнителното бюро. Това решение трябва да мине и през Националния съвет", допълни още Мирчев. Част от заключенията от доклада са, че организацията в Пловдив е разклатена, посочи той и допълни, че поради това тя има нужда от оздравяване. Той припомни, че през 2015 г, когато Георги Гергов е бил кандидат за кмет на Пловдив, БСП е финиширала на пето място там.  

"Ние дадохме възможност на всеки член на партията да участва в избора на своя председател. Преди това и "Визия за България" разработихме по този начин, като питахме хората в каква посока трябва да се развива България. От тези две действия разбрахме, че печелившата стратегия за взаимоотношенията в една партия е първо да се питат нейните членове, а оттам да се изгражда политиката", категоричен бе Мирчев.

"През последните 4 години доказахме, че защитаваме политики, че не бихме били във властта на всяка цена. Че защитаваме интересите на хората и се борим за техните интереси. Това са изборите, които трябва да дадат сила за положителната промяна, която очаква българското общество", подчерта народният представител. По думите му ДПС иска да отклони вниманието от парламентарните избори в посока президентски избори.