София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Световен общобългарски събор" ще се проведе в София през септември

Организаторите обещават богата програма

"Световен общобългарски събор" ще се проведе в София през септември

Организаторите обещават богата програма

9 месецаКултура 72 Боряна Райчева


Български фолклорен и арт център "Нестия" организира Световен общобългарски събор в София 2019 г. Събитието ще се проведе от 13 до 15 септември в пространството пред НДК. Целта на организаторите е да върнат българите от цял свят при корените им, за да могат последните да усетят и запазят българския дух и душевност и да бъдат посланици на родната си страна по целия свят.

Съорганизатори са Столична община, Пътуващото читалище, Сдружение “Родолюбие”, БАНИ и др.

На събора ще вземат участие групи, състави, индивидуални изпълнители и туристи от цял свят, както българи, така и чужденци, изпълняващи български фолклор. Програмата на събитието включва концерти, срещи, екскурзии, конференция “За българите”, изложба на носии, реквизит, кулинарни демонстрации, народни занаяти, фермерски базар, изложение-базар на български производители, бирфест, народни борби, огнено и нестинарско шоу, спортни демонстрации и др.

Пред камерата на телевизия Евроком, която е медиен партньор на събитието, председателят на българския фолклорен и арт център "Нестия" Христо Станков спомена любопитни подробности относно това как точно се е породила идеята за провеждането на събитието и коментира богатата програма на предстоящия събор.

Организаторите имат намерение за в бъдеще събитието да се провежда поне два пъти в годината.