София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Свиленски: Нинова има право на следващо кандидатиране

„Резултатите от изборите са катастрофални. Не е трудно да констатираш това"

1 месецПолитика 3

Ясна и категорична е позицията ни: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, на Борисов. Ние сме за програмен, национален кабинет, който да се състави, за да реши 3-4 приоритета или задачи, които стоят пред България, подкрепен от максимално много народни представители. Това заяви Георги Свиленски от БСП.

„Ако ГЕРБ предложат министър-председател Бойко Борисов или Димитър Главчев, БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта. Трябва да бъдат експерти, а не политици – не Пеевски, Асен Василев, Борисов. Сега предизвикателството е да се избере председател на Народното събрание. Той е не по-малко важен от това какво правителство ще бъде сформирано“, категоричен е той.
„Резултатите от изборите са катастрофални. Не е трудно да констатираш това след такава активност. Ако знаехме защо са такива, нямаше да бъдат такива. Майсторлъкът на политиците е да анализират случилото се и да изведат правилните решения. Никой не очакваше този резултат. И Борисов не очакваше, и „Възраждане“, и „Продължаваме промяната“. Шамарът е за всички. Никога не бях чувал за тази партия „Величие“. Ако имаше нормална изборна активност, такива партии няма как да влязат в парламента“, посочи Свиленски. 
„Личното ми мнение, е че Нинова, като един европейски политик, пое отговорност за изборите и подаде оставка. Тя беше избрана с пряк избор от членовете на БСП. Нинова има право на следващо кандидатиране – дали ще бъде предложена и припозната от социалистите, това зависи от тях. Прекият избор е демократична процедура, и който има куража и подготовката, нека се яви за поста. Ако зависи от мен, ще я предложа“, коментира той оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: БГНЕС