София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

СЗО и българските власти с последна информация за антимикробната резистентност и COVID-19

"При нас все още се дава антибиотик на сляпо, без да се знае нито кой е точно причинителят.", заяви Ангел Кунчев
55 сОбщество 1567 Боян Марков

"Тази година отбелязваме седмицата на осведоменост относно антимикробната резистентност при особени обстоятелства, поради смъртоносната пандемия, която е завладяла света."

Това заяви д-р Скендер Сила - представител на СЗО в България по време на пресконференция по повод антимикробната резистеност и COVID-19. Той изказа съболезнования на всички български семейства, които са загубили близък човек.

"Изплозвам случая от името на СЗО да изразя огромната си благодарност на всички здравни специалисти, медицински работници, които ден и нощ се борят за здравето и живота на българските граждани във вашата красива страна.", допълни лекарят.

"Проблемът е ясен за целия свят. Когато има съмнения за животозаплашваща сериозна инфекция, лекуващият лекар няма да изчака резултата, той ще предпише определен антибиотик, който на базата на опита му се струва най-подходящ.", сподели главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Въпросът е, че при нас все още се дава антибиотик на сляпо, без да се знае нито кой е точно причинителят, а дори и да знаят, ако не е направена антибиограма, те не знаят с каква резистентност е той.", завърши Ангел Кунчев.