София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тодор Капитанов: Национален протест ще има

Общината е уведомена
пропускане

Тодор Капитанов: Национален протест ще има

Общината е уведомена

6 месецаОбщество 30 Боряна Райчева


„Структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са в готовност и организацията кипи, за да реализираме протест в края на ноември“, заяви председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. По думите му, вчера двата синдиката са подали уведомление до Столична община, че в края на месеца ще проведат национален протест. Те настояват за писмени гаранции от институциите и премиера по темата за болничните.
„Ако се повдига въобще темата, следва да бъде направено по законов начин в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Как да не искаме гаранции, когато коалиционните партньори говорят едно, премиерът започна да говори друго, паралелно някои работодателски организации казват, че няма да се откажат от темата. На всичкото отгоре се хвърля в публичното пространство, че българските работници, които взимат болнични, са не само здрави, но те са и лъжци и измамници. Това преминава не само морални и етични, но и законови граници, които ние не можем да подминем“, възмути се Капитанов.
Той е категоричен, че такива теми трябва да се обсъждат в Тристранния съвет, а не през медиите.
„Ако някой има съмнение за даден болничен лист, то има процедура, по която да се уточни. Зависи от работодателите дали ще вложат енергия да проверяват болничните листове по установения съдебен ред. Ако се окаже, че някой болничен е неистински, тогава нека работещият да си понесе своето наказание“, каза още синдикалистът и заяви, че всъщност болничните с продължителност до 3 дни са 0,31% от общия брой.