София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп подписа закон в подкрепа на демокрацията в Хонконг

В отговор Китай обвиниха САЩ в "зловещи намерения"

Тръмп подписа закон в подкрепа на демокрацията в Хонконг

В отговор Китай обвиниха САЩ в "зловещи намерения"

6 месецаПолитика 30 Боряна Райчева


Американският държавен глава Доналд Тръмп подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война, съобщават световните агенции.

Законът "за демокрацията и правата на човека в Хонконг" беше приет единодушно от Сената миналата седмица. Само един конгресмен от Камарата на представителите гласува против.

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център. В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

Тръмп заяви, че е подписал закона "от уважение към президента Си Дзинпин, Китай и хората от Хонконг".
Китайското външно министерство реагира мигновено и заяви, че ще предприеме "твърди мерки за противодействие" - обвинявайки САЩ в "зловещи намерения".

Правителството на Хонконг от своя страна също реагира, заявявайки, че законопроектът ще изпрати грешен сигнал до протестиращите и няма да помогне за облекчаване на ситуацията.