София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

"Тюрлю гювеч" при поправките в Закона за здравното осигуряване

НЗОК, Сметната палата и Министерството на финансите излязоха с отрицателни становища
1 мЕвроком 351

Депутатите от Комисията по здравеопазването в парламента приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат създаване на комисия, която да контролира спазването на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Негативни становища изразиха от НЗОК, Министерството на финансите, както и от Министерството на здравеопазването.

Д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС, посочи, че се създава ненужен надзор над Надзорния съвет на НЗОК, като уточни, че в него вече влизат двама от зам.-министрите в Министерството на здравеопазването.

Депутатът от БСП д-р Георги Михайлов определи законодателството като "тюрлю гювеч".

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова защити внесените промени, посочвайки, че те идват след проведени множество срещи с пациентски организации.

С промените се създава и възможност за запазване на стабилното предлагане на имуноглобулини, които в много случаи са животоспасяващи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!