София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Създават нова политическа партия "Достойнството на един народ"

Една от целите на новия политически проект е въвеждане на второ ниво на местно управление

Създават нова политическа партия "Достойнството на един народ"

Една от целите на новия политически проект е въвеждане на второ ниво на местно управление

1 месецПолитика 2916Ивана Иванова


Създадоха нов десен политически проект – Политическа партия „Достойнството на един народ"(ДЕН). Това обяви лидерът на партията Найден Зеленогорски по време на пресконференция. 


„В този момент ние обявяваме и учредителната декларация на ДЕН. Не можем да кажем, че демокрацията в България е чиста. Ние сме с ясното съзнание, че промяната е дълъг и тежък път. Демокрацията у нас е в опасност, защото управляващите казват, че няма как да има успешно управление ако не се посегне на свободната воля, което е безсмислица“, каза лидерът на ПП ДЕН Найден Зеленогорски.


„Ние смятаме, че конституцията трябва да се промени по отношение на внасяне на второ ниво на местно самоуправление. Това означава пряк избор на регионалния управител, общинските съвети и това се случва масово в Европа. Детонацията на властта стои зад идеята да създадем богати и силни общини и местна власт. Това няма как да се случи без финансовата децентрализация – парите да останат там където са създадени, въпреки че Европейската харта го изисква. В България през последните години особено Европейският съвет е заспал и приходите се раздават само на кметовете, които са партийно ориентирани“, коментира лидерът на ПП ДЕН.


От Политическа партия „Достойнството на един народ" са за смела регионална политика. Те подкрепят и идеята за  машинно-електронно дистанционно гласуване. 

„Нямаме уверения от никоя политическа партия. Тепърва трябва да започнем с нашия проект и след това да видим дали имаме златно сечение с други партии“, каза още Зеленогорски.