София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

УЕФА поиска промяна в правилото за отсъждане на дузпa за игра с ръка

Президентът на УЕФА Александър Чеферин изпрати официално писмо до централата на ФИФА
3 мСпортни 167 Боян Марков

Президентът на УЕФА Александър Чеферин изпрати официално писмо до централата на ФИФА, в което се настоява за промяна в действащото в момента правило, при което се отсъжда дузпa за игра с ръка в наказателното поле. Това съобщи Франс Прес.

"Сегашното правило стриктно да се санкционира всяка игра с ръка, която не е плътно прилепната към тялото, доведе до множество неправилни отсъждания. Те биват приемани с увеличаващо се недоволство и притеснение от футболната общественост." Това се казва в писмото на Чеферин, което е адресирано до шефа на ФИФА Джани Инфантино.  

На този етап реферите са инструктирани винаги да посочват бялата точка, когато кълбото докосне неприлепената към тялото ръка на защитаващия се футболист. От европейската федерация обаче смятат, че на съдиите трябва да се върне правото сами да преценяват дали става дума за умишлена игра с ръка на съответния състезател, или не.

За този месец е насрочена нова среща на Международния борд на футболните асоциации (IFAB), който регулира промените в правилата на футбола.