София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВАКСИНИРАНЕТО ЗАПОЧВА: Здравният министът ще е първи, а ген. Мутафчийски минута след него

В Пловдив първият ваксиниран ще бъде председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
24 сЗдраве 2828 Ивана Иванова

В 10:00 ч. ваксинация ще се извърши в УМБАЛ „Света Анна“. Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Костадин Ангелов: Аз ще бъда първият ваксиниран срещу COVID българин

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Началникът на Военномедицинската академия (ВМА) генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски ще се ваксинира утре срещу COVID-19, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от БТА. Ваксинацията ще бъде в 10.01 часа.

Ген. Мутафчийски: Аз ще се ваксинирам!

Проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, проф. Крум Кацаров - началник на Клиниката по гастроентерология, проф. Илия Салтиров - началник на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, и др. също ще бъдат ваксинирани.

Предстои имунизиране и на други лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID клиники на ВМА.

В 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В 10:00 ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата.