София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Василев: Ще се заемем със съкращаване на държавната администрация с 15% до края на годината

"Истината е, че най-вероятно ще имаме различна структура на министерски съвет"
5 мПолитика 2410

”Истината е, че най-вероятно ще имаме различна структура на министерски съвет и политика, която не е залегнала до момента. Ако има повече министерства, както се очаква и имаме разбиране с коалиционните партньори, ще се заемем със съкращаване на държавната администрация с 15% до края на годината. 15% съкращаване на Централната администрация са 300 хиляди души. Всеки министър има цел да си прегледа структурата да види кое е неефективно и ще видим кое как да се случи". Това заяви Асен Василев от ПП "Продължаваме промяната".

"Дали 16 хиляди заплата е прекалено или не е прекалено, нека се огледаме", каза още той.

 От страна на ДБ искаха намаляване на данъчните ставки. Това няма да се случи. Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП, коментира Василев. 

"Предложихме да се запази коефициента от 2,3 за максималния осигурителен доход. Само ДБ не го приеха. С повишаването на средната заплата ще се вдигне и таванът. Тази мярка няма да вкара пари в бюджета, които да са от смислена величина. В края на ноември сме +500 милиона. НАП тръгнаха да гонят големите фирми, митниците събират акцизи, направиха се големи складове с 24 часа наблюдение. Контролът започва от най-големият риск, който ще върви надолу. Между 5-7 е фискалният резерв, а в момента е 12", посочи Василев.

"Тези 100 милиона, които ще влязат от вдигането на максималния осигурителен доход. Ще го направим, защото е честно. Иначе намаляваме тежестта на хората, които взимат големи заплати. Другото важно нещо, което искаме да изпратим като сигнал е - няма богати държави с ниски заплати", каза още бъдещият министър на финансите.Той коментира и заяжданията с ИТН: Отговорността към нас е толкова голяма, че ако позволим лични дрязги да попречат да свършим работа, ще е изключително безотговорно",.

"Ще има коефициент между най-ниската и най-високата заплата. Ако най-ниската заплата с бонуси е 1000 лв., то директорската да е максимум 15 хиляди лева и ако някой шеф на болница иска да взима 100 хиляди лева, трябва да плаща по 10-15 хиляди на санитарите си", каза още Асен Василев. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!