София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Венецианската комисия се изненадала от идеята специален прокурор да разследва главния

"Такава практика в света нямало"
15 сПолитика 1148 Мирослав Митков

Венецианската комисия е останала изненадана от одобреното на първо четене предложение за нова фигура, която да може да разследва главния прокурор на Република България. Става дума за внесения от управляващите проект за изменение на НПК. Венецианската комисия обаче е категорична - такава практика в света няма.

Това е станало ясно по време на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, предават от Българското национално радио.

От Венецианската комисия пък определиха предложението като “странно”. Неин представител е заявил по време на заседанието, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Междувременно стана ясно, че покана за участие в срещата е била отправена и към премиера Бойко Борисов, но той е отказал. 

“Той за втори път не е яви. Това е дълбоко разочароващо, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес”, посочи Елена Йончева, която е част от мониторинговата група. 

Тя не изключи вероятността Венецианската комисия да остане недоволна от отговорите и съответно да последват още въпроси към българските власти. 

След като първоначално вчера бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Участват още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега няма да се включи в заседанието.