София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Вселенският патриарх: Ако „Света София“ стане джамия, милиони християни ще намразят исляма

Вартоломей направи изявление във вторник по време на Божествената литургия

Вселенският патриарх: Ако „Света София“ стане джамия, милиони християни ще намразят исляма

Вартоломей направи изявление във вторник по време на Божествената литургия

2 мКултура 1204 Боряна Райчева


Константинополският патриарх Вартоломей за първи път публично коментира плановете на турското правителство да предостави статут на джамия на Света София, като заяви, че това ще обърне милиони християни по света срещу исляма.
Турският лидер Тайип Ердоган по-рано заяви, че турският държавен съвет ще обмисли промяна на статута на Света София в Истанбул (сега той има статут на музей). Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу неговата страна има право да променя статута на катедралата, превръщайки я в джамия, без да взема предвид мненията на други държави.
Вартоломей направи изявление във вторник по време на Божествената литургия в църквата на светите апостоли Фериций, която беше излъчена от Константинополската патриаршия.
"През 2016 г. изпратихме писмо до тогавашния ръководител на религиозните въпроси и изразихме своята загриженост относно промяната в статута на Света София. Този храм не трябва да е причина за конфликта между двата народа. Той принадлежи не само на човека, който е собственик на паметника, а на цялото човечество. И турският народ е длъжен да подчертае тази универсалност на този паметник ", каза Вартоломей, който се въздържа от публични изявления, след като стана известно за плановете на турското правителство.
"Света София като музей е място и символ на срещата, солидарността и взаимното разбиране между християнството и исляма. Всяко превръщане на Света София в джамия ще превърне милиони християни по света срещу исляма", каза патриархът.