София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВСС с критика към Лозан Панов

Причината - намесата му в казуса “Полфрийман”

7 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Остра критика от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет към съдия номер едно Лозан Панов. 
 
Причината е изказаната от председателя на Висшия касационен съд преди дни позиция в подкрепа на освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман от Центъра за настаняване на чужденци в бусманци и призива му към съдебния състав да разгледат по-бързо искането на Главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на условно предсрочното му освобождаване.
 
"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност", написа Панов в свое отворено писмо. 
 
В отговор на това му изявление днес от съдийската колегия написаха: „Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от председателя на ВКС.”
 
Членовете на колегията на съдиите определят казаното от Панов като „безпрецедентна и откровена намеса” в работата на съдиите по делото „Полфрийман”.
 
„Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние”, казват още съдиите. 
 
"Призоваваме председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва позицията.