София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Wall Street Journal: България с най-мащабния арест на шпиони след края на Студената война

Петима мъже и една жена, включително и лидера на групата, бяха арестувани

В началото на декември високопоставен служител на министерството на отбраната на България седна на бюрото си, извади черен смартфон "Самсунг" и прекара следващите час и 20 минути в снимането на класифицирани военни документи от монитора на служебния си компютър, пише в свой материал The Wall Street Journal.

Снимките, както се предполага, са били предназначени за ръководителя на руска шпионска група и са включвали информация за изтребителите Ф-16, според записи, разпространени от българските власти. 

"Миналият път даде доста материал. Четири папки", е казал предполагаемият лидер на шпионите на служителя, става ясно от записи.

"Видях какво има на флашката ти. Хубави неща", казва още той.

Миналата седмица, властите в България, страна-членка на НАТО, заявиха, че са разбили руска шпионска група, която е събирала информация за Москва относно Алианса, ЦРУ на САЩ, Украйна и конфликта в Нагорни Карабах. 

Петима мъже и една жена, включително и лидера на групата, бяха арестувани и обвинени в шпионаж, като по думите на българската прокуратура това е най-мащабният арест на шпиони в страната след края на Студената война.

Русия използва своите отколешни връзки и симпатии с по-малките и уязвими страни-членки на НАТО и ЕС, за да култивира шпионски мрежи и да получи достъп до тайните на Запада. 

Прихванатите от българската прокуратура материали показват, че в ерата на високотехнологичния кибершпионаж, Москва продължава да цени човешкото разузнаване. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!