София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Янка Такева: Грешка беше затварянето на училищата за децата до 4-ти клас

Според нея учителите са изразили готовност да се тестват два пъти в седмицата
1 мОбразование 487 Николай Парашкевов

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система", това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя поясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите между 8 и 10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в присъствено обучение.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на учениците - в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от теста:

"Големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват", подчерта Такева. 

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им:

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това".

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са изявили готовност да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни занятия.

"Членовете на СБУ около 40% сме ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19", уточни тя.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!