София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Явор Божанков: Борисов никога не е бил толкова уплашен

"Борисов не управлява със здравни аргументи, а с политически“, допълни социалистът
27 сПолитика 369 Мирослав Митков

БСП няма да подкрепи Бюджет 2021 на правителството, защото в него няма реформи. Според депутата от Парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков бюджет, който не прави никакви реформи и промени, е бюджет, който разходва повече пари.

"Това, което възнамерява да направи правителството, не е системен подход. Видяхме каква каша забъркаха с идеята си да има детски надбавки за всички. Нашият подход е системен, ние предлагаме конкретна реформа, еднаква за всички - подоходно семейно облагане“, заяви в ефира на БНТ народният представител.

Единственият справедлив подход за казуса с пенсиите е тяхното осъвременяване смята социалистът.

"В случая младите губят доверие в системата. Те виждат, че решенията за тяхното бъдеще се взимат конюнктурно и популистки. Минималната пенсия се увеличава и тя вече достига размера на средната. Управляващите в момента просто наливат едни пари в опит да си купят спокойствие. Те правят бюджет на изборите, затова разходите нарастват, но ефектът не може да бъде усетен от хората, освен че държавата задлъжнява и това ще бъде проблем на следващите поколения“, обясни депутатът от левицата.

По думите му толкова притиснати от обстоятелствата управляващите не са били, а Борисов никога не е бил толкова уплашен за властта си.

"Той изпусна контрола на държавата. Така, както щеше да удари здравния министър в една мантинела, ако няма някой да му дръпне кормилото, ще ни докара до катастрофа“, смята Божанков.

На въпрос на водещия дали има достатъчно пари за всички в бюджета, народният представител от БСП отговори така:

"Когато се работи системно и се правят реформи - да, а не когато плащаш едно лекарство в частна болница седем пъти по-скъпо. Тогава няма да има никога. Когато има корупция в такъв мащаб в държавата парите никога няма да стигнат“, обясни той.

По думите му тази здравна система по търговски модел не е устойчива, реформа в здравеопазването е неизбежна, а всичко това БСП го е казала много преди пандемията.

По повод ситуацията с ковид кризата Божанков заяви, че сме имали време да се подготвим, но не сме го използвали.

"Безотговорното поведение на управляващите по време на първата вълна продължава и сега. Те не го правят нарочно, но просто толкова си могат“, заяви социалистът като даде за пример ситуацията със “зелените коридори“.

"Борисов не управлява със здравни аргументи, а с политически“, допълни социалистът.

На въпроса какво можеше да бъде направено, депутатът заяви:

"На първо място безплатни тестове. Болниците трябва да са отделно изолирани само за пациенти с ковид, това казаха и нашите лекари от ПГ. Всичко това обаче беше игнорирано от управляващите. Борисов в момента е взел решение да не решава нищо, той избяга от отговорност“, заключи Божанков.