София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

"Запазете Бедечка" изпрати въпроси до основните партии

В годините в парк "Бедечка" е текло противоречиво възстановяване на земеделски земи
1 месецОбщество 7

Отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната изпрати гражданската група "Запазете Бедечка" (пълен текст - по-надолу). Запазването на парк "Бедечка" в Стара Загора е популярен в цялата страна казус, който години наред ангажира национални медии, граждани и институции. Казусът е симптоматичен за много подобни проблеми в цялата страна. Писмото достигна до всички формации, които отбелязаха над 1% в последните избори.

Защитниците на парка питат партиите как ще довършат процеса на запазване на зелената площ, както и как ще се преодолее забавянето в процедурите и правната несигурност. Предвиден е и въпрос за подобните казуси в страната - в много градове паркове са всъщност обременени с частна собственост и изтичат сроковете за изкупуване или замени.  

В годините в парк "Бедечка" е текло противоречиво възстановяване на земеделски земи. По-късно, поредица смущаващи действия на общинските власти доведоха до това стотиците декари зелена площ, с хиляди картотекирани дървета и мрежа от алеи, да бъдат определени за бъдещ жилищен квартал. Започна и строителство.

След граждански протести, консултативен референдум и почти единодушни решения на общинския съвет в града, статутът на парк бе възстановен - с промяна в общия устройствен план. Проектантите и на предстоящия за приемане нов цялостен общ устройствен план на общината, заедно с общинската администрация, през октомври също потвърдиха, че "Бедечка" остава парк.

Междувременно обаче, грешки на местната идминистрация доведоха до частично падане на подробния устройствен план на парка в съда. Предстои приемане на нов, но процедурата се бави. Бави се и започването на преговори със събственици на терени. Общинската администрация не изпълни и широко прокламираното обещание да реши въпроса със законовото обезщетение на собствениците на терени в парка в рамките на предходния мандат.

Пълен текст на писмото:

Уважаеми госпожи и господа,

Пишем ви от гражданската група "Запазете Бедечка". Писмото достига до основните, според резултата от последните избори, политически сили.

Запазването на парк "Бедечка" в Стара Загора е популярен в цялата страна казус, който години наред ангажира национални медии, граждани и институции.

Както знаете, в парк "Бедечка" е текло противоречиво възстановяване на земеделски земи и поредица смущаващи действия на общинските власти, довели до отреждането за застрояване на стотици декари зелена площ, с хиляди картотекирани дървета и мрежа от алеи. След граждански протести, консултативен референдум и почти единодушни решения на общинския съвет в града, статутът на парк бе възстановен.

Така, с общ устройствен план, около 300 декара от преди това отредения за застрояване парк "Бедечка" в Стара Загора сега са отново отредени за парк, а проектантите и на предстоящия за приемане нов общ устройствен план, заедно с общинската администрация, потвърждават тази визия.

За съжаление, междувременно, поради редица грешки или противоречиви действия на администрацията, подробният устройствен план на парка в голямата си част не издържа на съдебно обжалване и затова се обмисля приемане на нов. В същото време, общинската администрация не изпълни широко прокламираното обещание да реши въпроса със законовото обезщетение на собствениците на терени в парка в рамките на предходния мандат.

В резултат, макар паркът да е защитен, съществува и известна правна несигурност. А в идните месеци изтича и забраната за ограждане на терени. Общината очевидно не бърза с процедурата по приемане на нов ПУП, а и не започва преговори със собствениците за постепенно обезщетяване или за избягване на ограждането.

Във връзка с това, питаме ви следното.

  1. Каква е визията на вашата формация: трябва ли Бедечка да остане парк, или не трябва?
  2. Какво ще направите, за по-бързото финализиране на казуса: т.е. запазване на пълноценен парк и обезщетяване на онези собственици на терени, които са коректни?
  3. Какво е виждането на вашата формация за решаването на подобни казуси в цялата страна?

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!