София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Здравният министър: От 25 януари започваме масово тестване на всички учители

Ще видят каква е готовността на системата да стартират частично присъствено обучение
11 сЕвроком 2698

"В България има хора, които вероятно са положителни и не са част от официалната статистика. Затова от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на всички учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и да видим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при получаването на втората доставка на ваксините на "Модерна".

"За да бъде изпълнен с конкретика и факти протоколът, който ще представим, той трябва да бъде изготвен максимално близо до датата на изборите. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ще представим месец-месец и половина по-рано този медицински протокол. Дотогава разработваме основните медицински характеристики в този протокол, които са част от противоепидемичните мерки", уточни той.

Според здравния министър има ясна организация по ваксинирането и ако някой не се яви за ваксина, то има достатъчно резерви, които да бъдат ваксинирани. Поводът за неговия коментар беше ваксинирането на общински съветници в болницата в Сандански.