София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Арсенал срази Вила с 3:1

Обамеянг и Смит Роу записаха по гол и асистенция в Северен Лондон

2 годиниФутбол 7 Симеон Кисьов

Арсенал записа хубава и важна победа над Астън Вила с 3:1 у дома на старта на 9-ия кръг във Висшата лига. Така лондончани забравиха бързо трудния мач срещу Кристъл Палас в понеделник.

Артилеристите доминираха през повечето време и заслужено спечелиха, след като Пиер-Емерик Обамеянг и Емил Смит Роу се отчетоха с по гол и асистенция.

Томас Партей също отбеляза и бе на ниво, а и Нуно Тавареш се справи страхотно, след като получи титулярното място.

Това бе 6-ия пореден мач без загуба за Арсенал в първенството и тимът събра 14 точки, като се изкачи в гората половина на класирането преди останалите мачове. Вила остана с 10 точки и записа трета поредна загуба.

В състава на домакините имаше 3 промени от мача с Кристъл Палас в понеделник. Нуно Тавареш замени Киърън Тиърни, който изобщо не бе в групата, а Самби Локонга и героят от мача с Орлите Александър Лаказет се появиха вместо Мартин Йодегор и Никола Пепе. Букайо Сака бе възстановен и стартира, а за гостите нямаше промени.

Началото бе при високо темпо и не малко сблъсъци, като още във 2-ата минута Уоткинс получи жълт картон за действие срещу Габриел. Малко след това Сака стреля неточно от въздуха, а впоследствие и Обамеянг не намери мрежата след добра работа на Тавареш.

Артилеристите бяха по-активни, докато бирмингамци дебнеха за контри и за грешки на съперника. Лондончани обаче трупаха самочувствие и в 20-ата минута след  статично положение Партей отправи удар от воле, който обаче срещна напречната греда.

Малко по-късно обаче, халфът вече бе в прегръдките на съотборниците си. Смит-Роу изпълни корнер, а халфът засече топката и я насочи в обратния ъгъл, без Мартинес да може да се справи. Заслужен аванс за Арсенал, който до 25-ата минута имаше 9 удара към вратата на Вила, макар и само един точен.

В следващите минути домакините се прибраха по-близо до вратата си, но без да допускат сериозни положения. В 30-ата минута Арсенал трябваше да вкара отново. Отлична контра завърши с подаване отляво на Тавареш към абсолютно свободния Сака, който обаче стреля в краката на Мартинес и пропусна великолепната възможност.

Артилеристите продължаваха да натискат и Локонга стреля силно от двайсетина метра, но не затрудни Мартинес. Малко преди паузата след нов корнер Партей стреля неточно, а се стигна и до намеса на ВАР след падане на Лаказет в наказателното поле. Реферът Крейг Поусън прегледа още веднъж положението и в крайна сметка отсъди дузпа, която обаче изглеждаше доста пресилена.

 

Обамеянг не изпълни добре и Мартинес отрази удара му, но след топката се върна в нападателя, който при добавката не сбърка и удвои преднината на домакините, разрисвайки се в 4-о поредно домакинство.

Втората част започна с удар на Уоткинс, който Рамсдейл спаси. Малко след това гостите поискаха и дузпа за едно падане на Ингс, но реферът не се впечатли. Уайт пък блокира удар на Буендиа при една доста опасна ситуация. Вила определено реагира позитивно.

Арсенал обаче търсеше свободни пространства и в 53-ата минута Локонга накара Мартинес да се намесва, след което падна и третото попадение. Обамеянг изведе Смит Роу отляво, младокът напредна и стреля, топката се отклони в Мингс, след това и в гредата, за да посети мрежата отново.

В 62-ата минута Буендиа пропусна да върне един гол, след като бе намерен на чиста позиция, но Рамсдейл спаси отлично с крак изстрела на аржентинеца. След това Бейли стреля точно, а на другия край Мартинес се справи с фалцов изстрел на Обамеянг.

Все пак в 82-ата минута Вила стигна до попадение, при това много красиво. При атака на Бейли топката се оказа на пътя на Джейкъб Рамзи, който с майсторски удар я прати точно в горния ляв ъгъл на вратата. Рамсдейл бе абсолютно безпомощен. Това обаче се оказа само почетно попадение.