София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ШВАЙНЩАЙГЕР - ЛЕГЕНДАТА СИ ОТИВА

КАПИТАНА НА СКАМЕЙКАТА

9 годиниЛюбопитно 19 Телевизия Евроком

След като Гуардиола пое Байерн Мюнхен преди 2 сезона, бе ясно, че легендарният отбор на Хайнкес, който спечели исторически требъл, ще бъде доста променен и ще изглежда като копие на Барселона.

Пеп седна на стола като новият крал, който взе своята корона преди години след 11- те отличия с Барса и веднага започна да променя всичко. Лам дефанзивен халф, Алаба централен защитник, смяна на схемата, както и привличането на играч от Барселона - Алкантара. Върха на сладоледа бе, когато през този сезон, един от символите на този отбор, на Германия и на европейския футбол - Бастиан Швайнщайгер, бе закотвен на скамейката за сметка на Мартинез.

В последните си интервюта аржентинецът коментира формата на Бастиан и как той виждал нещата. Дали не се замисля, че дори и в слаба форма, иконата на отбора може да накара другите футболисти да играят като лъвове и да газят отново всичко пред себе си.

Другият вариянт е Пеп да смята, че капитанът на националния отбор на Германия вече се е изчерпал. Изваждането му и за полуфинала на купата на Германия бе показно за отношението на един млад специалист към легенда на отбора който той води.

Примерите са много - Гигс в слаба форма, но само присъствието му караше останалите да настръхват докато са до него. Ливърпул без Джерард е като кола без двигател. А какво ще е Мюнхен без своя Бастиан? Както казаха феновете на отбора - новият модел на Мерцедес, но с газова уредба. Швайни вече показа отдадеността си към Бавария и любовта си, но дали няма да заиграе през есента в някой друг гранд, който иска подобна икона, дори и в слаба форма в редиците си? Луис ван Гаал вече показа желанието си да привлече своя бивш възпитаник във Висшата лига, която със сигурност ще му приляга много, но топката остава в Гуардиола и дали няма да е като Моуриньо в Реал, или Ходжсън в Ливърпул, които с лекота пуснаха легендите и иконите на отборите си и след това всичко бе потоп. 

АВТОР: ИВАН ДЕЯНОВ