неделя, 29.09.24
12.7 C
София
18 C
Пловдив
23.1 C
Варна
Search Suggestions

      България ще гласува на машини, които Европа отхвърля

      Българите ще гласуват на венецуелските машини Smartmatic, минали през Холандия, на които нито една европейска държава не иска да гласува. Тези машини са податливи на хакерски атаки и зловредна човешка намеса.

      Холандия се отказа от машинното гласуване, тъй като проведените с машини Smartmatic избори, се провалиха след хакерска и зловредна намеса във машинния вот. Това изявление направиха от „Българските машини за гласуване“.
      На 18 Април в ЦИК се проведоха преговори с трите фирми кандидати, които представиха и своите машини за ЕИ на 26Май2019г.

      Фирмите „Сиела Норма „АД и „ЛЕКС „бг представиха машини Smartmatic, а фирма „Българските машини за гласуване“ , представи Българската машина за гласуване.

      Техническите спецификации /параметрите/ и процедурите по криптиране на софтуера за машините бяха публикувани на страницата на ЦИК на обед на 10-и Април , като се посочваше, че машините трябва да се предадат на ЦИК на 10 Май, а на 15 Май да се зареждат със готовия софтуер.

      Техническите параметри и процедури за изработване на софтуера за машините хвърлиха в недоумение софтуерните специалисти в България. Срока до 15 Май беше обявен, като абсурдно невъзможен да се изработи надежден софтуер за машините за гласуване по тези параметри. И всички се питаха кой е автора на тази абсурдност и дали автора може да ги изпълни и дали времето би му стигнало за 90 % ……..test за което се иьисква поне 3-4 месеца.

      Становището за невъзможността е подкрепено от специалисти по шифроване и криптации работещи за американската патентна служба. Те заявиха, писменно, че в изискванията има пропуски, които биха могли да доведат до дискредитиране на процеса на машинно гласуване.
      На преговорите на 18 Април, консултант НА ЦИК по техническите изисквания е г-н Александър Станев от Информационно Обслужване, изработило НЕВЪЗМОЖНИТЕ И ОБЪРКВЩИ ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ И ПРОЦЕДУРИ ЗА СИГУРНОСТ НА СОФТУЕРА.

      Г-н Станев заяви, че Българската машина за гласуване още на 18 Април трябвало да бъде със софтуер отговарящ на всички технически Спецификации, публикувани преди 7 дни, което хвърли в недоумение представителя на Българските машини за гласуване.

      От Българските машини за гласуване изразиха невъзможността за изпълнение в посочения срок и поискаха допълнителен, който беше отказан.

      Българските машини са елиминирани от конкурса поради невъзможност за изпълнение на техническите спецификации ДО 18 АПРИЛ, създадени от компанията „Информационно обслужване и публикувани само преди 7 дни,
      Абсурдно е даже да се помисли да бъде създаден Надежден Софтуер за сигурност за такава сложна машина само за 7 дни.

      „Ние не бяхме отстранени от Комисията за избор на машина на ЦИК, а от отмъщението на Информационно обслужване.
      Преди три месеца бяхме поканени от Информационно Обслужване в техен офис и демострирахме машината ни в присъствието на г-н Константинов, г-н Станев, и изпълнителния директор г-н Ивайло Филипов поиска да му дадем авторския ни софтуер за управлението на машината ни, заедно с документацията за софтуера ни, което ние логично отказахме.

      Фирмата „Българските машини за гласуване“ предложи на ЦИК завършен алтернативен софтуер елиминиращ възможността за хакерски атаки и гарантиращ сигурността на вота и при загуба на флаш паметта пренасяща финалния протокол от секцията до Регионалната избирателна комисия и ЦИК. При загуба на флаш паметта на венецуелските машини Smartmatic вотът се губи, както се е случило по време на президентските избори през 2016. Тогава 500 машини Smartmatic участваха във вота.

      Демонстрирахме и СЕЙФА В МАШИНАТА ЗА ПАЗЕНЕНА ФИНАЛНИЯ ПРОТОКОЛ ОТ ИЗБОРНИВ ДЕН, КОЙТО ПАТЕНТОВАМЕ.

      Очаквайте подробности в предаването на Бареков и Байрактаров: Без цензура през следващата седмица.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ