четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЖИВОТ НА МАРС?: „Разнообразна органична материя“, открита от марсохода на НАСА

      Различни видове органични молекули са открити на Марс от марсоход на НАСА.

      Материалът е открит от марсохода Perseverance в кратера Jezero на Марс, съобщиха учени.

      Изследователите не могат да изключат, че материалите имат „биотичен“ произход или са резултат от живота на планетата. Но те могат да се образуват и по други начини, като взаимодействие между вода и прах или да бъдат изпуснати на планетата от прах или метеори.

      Констатациите предполагат, че Марс може да е имал много по-активно минало, отколкото сме осъзнавали – и може да има значителни последици за търсенето на извънземен живот.

      Според проучването, разбирането на повече за марсианската органична материя може да хвърли светлина върху наличието на въглеродни източници, с последици за търсенето на потенциални признаци на живот.

      Инструментът Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals (Sherloc) на марсохода е първият инструмент, позволяващ фино мащабно картографиране и анализ на органични молекули и минерали на Марс.

      Perseverance кацна в кратера Jezero, мястото на древен езерен басейн с голям потенциал за обитаемост в миналото, през февруари 2021 г.

      Оттогава учените изследват геоложкия състав на дъното на кратера, използвайки набор от инструменти на борда на марсохода, който може да прави снимки и да анализира скалите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ