неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Национален празик на Турция: 100-годишнина от основаването на Републиката от Ататюрк

      Днес турските граждани честват 100-годишнината от основаването на Република Турция. Точно преди 100 години „бащата на нацията“ Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Република Турция.

      В цялата страна по повод националния празник ще бъдат организирани тържествени церемонии, като кулминацията на честванията ще бъде в столицата Анкара и в Истанбул.

      Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще участва в редица програми, които ще се проведат в Анкара и Истанбул. Той ще се обърне към народа със специално „Обръщение по случай 100-годишнината“и  ще наблюдава парада на военноморските и военновъздушните сили на Турция в Истанбул.

      В 17:00 ч. в Босфора ще се проведе военноморски парад със 100 кораба, сред които и „TCG Anadolu“. Този парад ще бъде съпроводен от 20 бойни самолета, a екипите на ВВС „Търкиш старс“ и „СОЛОТЮРК“ ще извършат демонстрационни полети. Това ще бъде най-големият парад в историята на военноморските сили на Турция.

      Ще бъде изпълнен и „Химнът за 100-годишнината“, композиран от Президентския симфоничен оркестър по случай 100-годишнината от основаването на Републиката.

      Като част от тържествата за юбилея с дронове ще бъдат изпълнени шоу програми със светлини и фойерверки над Босфора.

      Стогодишнината ще бъде отбелязана по подобен начин в цялата страна – ще има фойерверки и лазерни шоу програми, а също така на площадите в много градове са разположени огромни екрани, показващи постиженията на републиката.

       Президентът Реджеп Тайип Ердоган, най-дългогодишният лидер на страната, разглежда сегашния период като част от програмата „Векът на Турция“.

      Визията „Векът на Турция“ съдържа програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката. Проектът бе представен на 28 октомври 2022 г. – ден преди националния празник на Турция на 29 октомври.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ