Есента не е просто сезон. Това е картина, която не може да бъде поставена в рамка… А за да бъде тя още по-уютна, цветна и ароматна, ще я съчетаем с подбрано вино, вкусна храна и вълшебни емоции? За целта серията вина Kabile, вдъхновени от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи, поканиха популярния кулинарен блогър Анатолий Попов – Tolik да разкрие тайните си за приготвяне кулинарни шедьоври в цветовете на есента.
Серията Kabile се произвежда от собствените лозя на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. Тя е кръстена на античното тракийско селище със същото име Кабиле, което се намира само на няколко километра от винарната. Данните сочат, че именно в този район се е произвеждало висококачествено вино още от времето на траките. Нещо повече – богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на етикетите на Kabile. Марката е сред най-награждаваните на световни конкурси.
Свински кебап с червено вино
Какво ви е необходимо:
1 кг свинско месо;
300 мл. червено вино;
1 глава лук;
4 скилидки чесън;
1 морков;
1 зелена чушка;
2 стръка целина;
1/2 кг гъби;
6 с.л. олио;
4 с.л. доматено пюре;
2 с.л. брашно;
дафинов лист;
пресен магданоз;
червен пипер;
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското на парчета и го запържете от всички страни за няколко минути. Отстранете месото от тигана. Поставете го на домакинска хартия, за да се отцеди от мазнината. На мястото на месото в тигана се слагат нарязаните на ситно лук, моркови, чушки и целина. Запържете за няколко минути, докато омекнат, и към тях добавете виното. Овкусете със сол, червен пипер и дафинов лист. Щом виното се изпари, добавете доматеното пюре и малко вода. Разбъркайте и прехвърлете ястието в дълбока тенджера заедно със свинското. Долейте вода, така че да покриете месото. Варете около 20-30 мин, след което добавeте нарязаните на ивици гъби и нарязаните на ситно магданоз и чесън. Оставете ястието да къкри още 40 мин до пълното омекване на месото. Малко преди да е готов виненият кебап, го сгъстете с размито в малко вода брашно.
Kabile Mavrud & Cabernet Sauvignon
Кадифен, тъмночервен цвят с рубинени оттенъци. Впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове – черна череша, боровинка, синя слива, нотка черен пипер и фина барикова зрялост. Вкусът има добра атака, сочна хармония и пикантен финал.