петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Летището в София е готово за „въздушния“ Шенген

      Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ.

      ,,Ние сме готови отдавна, тъй като преминахме няколко успешни проверки от Европейския съюз, което също допринесе за приемането на България в Шенген.“ Това казва  Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – операторът на летище София.

      Той уточнява, че правилата за разпределяне на полетите на Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат различни от сегашните.

      „Заедно с авиокомпаниите планираме комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал“, посочи Кабайеро.

      Данните на оператора показват, че повече от две трети от пътниците от и до летище София (69%) пътуват до и от държави членки на Шенген. От компанията уверяват, че от 31 март вече ще се минава по-бързо на терминалите без граничен контрол.

      „За пътници, летящи до и от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде съкратено, тъй като те няма да преминават през паспортен контрол. За пътници, летящи до и от страни извън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е сега“, подчерта изпълнителният директор на „СОФ Кънект“.

      „Сега, при много натоварени полети с големи самолети, чакането на гишетата може да отнеме и час. Отпадането на паспортните проверки ще намали времето за пътуване с около 20-30 минути. За да не се обезсмисля спестеното време от липсата на паспортния контрол. Работим и за намаляване на времето за чакане на багаж“, уточни той.

      Ще бъде поставен още един пункт за паспортен контрол в края на Терминал 2, така че да може да се използва за пристигащите с полетите от страни извън Шенген на ръкав. Планува се и обособяване на „еднопосочен коридор“ в шенгенската част на зоната за пристигане в Tерминал 2, така че пристигащите пътници да не могат да стигнат до зоната за заминаване от лентите за получаване на багаж. 

      ,,Не се налага да бъдат назначавани нови служители на летище София във връзка с влизането на България в шенгенското пространство, категорично заяви Кабайеро.

      Снимка: БГНЕС 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ