четвъртък, 19.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Русия казва, че може да разположи ядрени ракети в отговор на американските оръжия в Германия

      Русия не изключва нови разполагания на ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на конвенционални оръжия с голям обсег в Германия, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран в четвъртък.

      Информационна агенция Интерфакс цитира думите на Рябков, че отбраната на руската Калининградска област, която е вклинена между членовете на НАТО Полша и Литва, е била особен фокус.

      „Не изключвам никакви опции“, цитира го агенцията, когато е помолен да коментира плановете на САЩ за разполагане.

      Съединените щати заявиха миналата седмица, че ще започнат да разполагат в Германия от 2026 г. оръжия, които ще включват SM-6, Tomahawk и нови хиперзвукови ракети, за да демонстрират своя ангажимент към НАТО и европейската отбрана.

      Руският президент Владимир Путин каза миналия месец, че Москва ще възобнови производството на наземни ракети с малък и среден обсег и ще реши къде да ги постави, ако е необходимо. Повечето от руските ракетни системи могат да бъдат оборудвани с конвенционални или ядрени бойни глави.

      Интерфакс цитира Рябков, който казва, че Русия ще избере от възможно най-широкия набор от опции, за да изработи най-ефективния отговор на хода на САЩ, включително по отношение на разходите.

      Той каза, че Калининград, най-западната част на Русия, която е откъсната от останалата земна маса, „отдавна привлича нездравословното внимание на нашите опоненти“.

      „Калининград не е изключение от гледна точка на нашата 100-процентова решимост да направим всичко необходимо, за да отблъснем тези, които могат да таят агресивни планове и които се опитват да ни провокират да предприемем определени стъпки, които са нежелани за никого и са изпълнени с допълнителни усложнения“, каза Рябков. .

      Ракетите, които Русия и Съединените щати обмислят да разположат, са наземни оръжия със среден обсег, които бяха забранени съгласно американско-съветския договор от 1987 г. САЩ напуснаха договора през 2019 г., обвинявайки Русия в нарушения, които Москва отрече.

      Експертите по сигурността казват, че планираното разполагане е част от надпревара във въоръжаването, която добавя към вече сложния набор от заплахи във време на остро напрежение около войната в Украйна.

      Руското разполагане на ядрени ракети в Калининград би изпратило мощен сигнал на Запада поради пряката близост до страните от НАТО.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ