понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Хърватия въвежда задължителна военна служба

      Хърватският министър на отбраната заяви, че правителството ще въведе отново двумесечна задължителна военна служба от 1 януари 2025 г.

      Този ход идва на фона на повишеното напрежение в Европа след руската агресия срещу Украйна, както и на очевидната надпревара във въоръжаването и увеличаването на военните сили на Балканите, които преживяха кървава война през 90-те години на миналия век, предаде ХИНА.

      Това решение бележи завръщането към наборната военна служба, която беше преустановена през 2008 г., когато страната премина към система, базирана на доброволци.

      „Увеличихме заплатите на войниците, сержантите и офицерите, техните материални права не само чрез личните доходи, но и чрез дневните надници и всичко, което им се полага“, заяви министърът пред хърватската телевизия RTL.

      „Модернизацията и оборудването на въоръжените сили върви по план и в съответствие със споразумението с нашите съюзници и ръководството на НАТО“, каза министърът и добави, че в тази област няма да се пестят средства.

      Други държави в Европа обмислят подобни мерки или са възстановили задължителната военна служба в отговор на повишеното напрежение в региона.

      Миналата година Латвия възстанови военната повинност в отговор на заплахата, която представляваше пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сърбия, най-големият противник на Хърватия на Балканите, също обмисля да възобнови наборната военна служба.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ