сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Атанас Илков: В най-кратък срок започва изграждане на система за педофили

      За момента по темта работи специална работна група

      Служебният вътрешен министър Атанас Илков се яви на изслушване в Народното събрание днес. Сред водещите теми бе и тази за създаване на национална информацинна система за превенция и защита от педофилията. Припомняме, че срокът от една годна за направата на такава система от вътрешното министерство, тогава оглавено от Калин Стоянов, изтече през юли.

      На изслушването днес Илков заяви, че ако МВР възложи изграждане на нова система и регистър по реда на ЗОП, би се стигнало до дублиране на данни във вече разработена и действаща система – тази на министертвото на правосъдието. Той обясни, че данни за осъдени за сексуални посегателства се съхраняват в Министерството на правосъдието и имат съдебен статус. Наличната информация включва извършители с българско и чуждестранно гражданство, както и такива без гражданство или с неизвестно такова. Цялата информация е в Министерството на правосъдието, чийто потребители са и различни ведомства, включителн МВР, допълни Атанас Илков.

      Целта е да се създадат 2 паралелни системи. По заповед на служебния вътрешен министър е създадена междуведомствена група, в която вземат участие представители на съдебната власт, Министерство на правосъдието, МОН, Министерство на електронното управлеине, Държавна агенция „Закрила на детето“ и др. Групата има за цел да предложи мерки за съдаване на национална инфромационна система за превенция и защита от педофилия, както и изготвяне национален регистър за случаите с педофилия.

      Атанас Илков увери, че ще се положат усилич в кратък срок системата да е факт и да не се дублира с тази на Министерството на правосъдието.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ